Treinverkeer wordt 38 keer stilgelegd op hogesnelheidslijn

Het treinverkeer op de hogesnelheidslijn die Amsterdam met Antwerpen en Brussel verbindt is 38 keer stilgelegd. Hierdoor vielen 236 treinen uit, waardoor de vertraging voor reizigers vaak enorm was. Reizigers die per Thalys reizen worden in zo’n geval omgeleid, maar hebben hierdoor ook last van vertraging. De gegevens zijn uiteraard bekend bij de NS en ProRail, maar moesten door Treinreiziger en het AD bekend worden gemaakt. Ondertussen hebben verschillende politici kamervragen gesteld, aangezien de HSL-lijn miljoen euro’s heeft gekost en blijkt dat er ontzettend veel overlast is op dit traject.

Het traject werd echter niet voor niks stilgelegd, want bij windstoten van 128 km/u of meer is het ongeoorloofd om verder te reizen. Vooral op de HSL-brug bij Moerdijk schijnt de wind 2.5x zo hard te zijn. Volgens een woordvoerder zijn de windstoten op dit deel harder, doordat het deel van het traject boven het water is gebouwd.

Mogelijke oplossing

Wellicht dat de rand moet worden verhoogd, zodat windstoten worden geblokkeerd. Een woordvoerder verwijst naar het ongeluk in New Orleans, waarbij een trein van een spoorbrug werd geblazen. Voor dit soort toestanden heeft de Europese Unie een regel opgesteld voor treinverkeer, waardoor wij het traject wettelijk moeten sluiten.

Met een verhoogde rand kunnen treinen wellicht doorrijden.

Beeldmateriaal van treinongeluk New Orleans

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *