Treinongeluk in Italië 2016

Het treinongeluk dat afgelopen week in Italië heeft plaatsgevonden is het dodelijkste ongeluk van de afgelopen 10 jaar. Tot nu toe heeft het treinongeluk dat waarschijnlijk is gebeurd vanwege een menselijke fout al 27 doden opgeleverd. Het zou gaan om een frontale botsing tussen 2 treinen, wat volgens een woordvoerder van de Italiaanse spoorwegen vrij zeldzaam is. De laatste frontale botsing was namelijk in 2007.

Veiligheid

“Gelukkig niet in de spits”

Opmerkelijk was dat de woordvoerder vertelde dat het ongeluk gelukkig niet plaatsvond in de spits, omdat er dan nog veel meer doden zouden zijn gevallen. Terwijl 27 Italianen het leven hebben verloren. Het verbaast haar blijkbaar niets dat het ongeluk heeft plaatsgevonden en dat zij pas van geluk mochten spreken als het niet had plaatsgevonden.

Achterstallig onderhoud

Het spoor in Italië is aan vervanging toe. Vooral in het zuiden (armere) gedeelte van Italië zou het onderhoud aan het spoor achterstallig zijn, waarbij geen van de trajecten van noodzakelijke beveiligingssystemen is voorzien. Reizigersorganisaties pleiten hier al langer voor, omdat het treinnetwerk razend populair is in het land. De regering is dan ook flink aan het investeren, maar het zal zeker nog jaren duren voordat het spoor in het hele land is aangepast.

Oorzaak nog onbekend

De oorzaak van het treinongeluk is nog onbekend. Het achterstallig onderhoud is waarschijnlijk niet de oorzaak van het ongeluk, maar een menselijke fout zou dit mogelijk hebben veroorzaakt. Onderzoek zal dit moeten uitwijzen, waarbij de zwarte doos die reeds is gevonden een belangrijke rol speelt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *