Staking dreigt bij NS personeel

Voor veel leden van de NS is de maat vol en dreigt een massale staking. Door het aanhoudende geweld in de treinen pleiten veel conducteurs voor extra bemanning in de treinen. Zo zouden ze momenteel vaak in hun eentje werken, terwijl er minimaal 2 conducteurs nodig zijn op een traject in de avonduren. Geweld wordt vaak veroorzaakt door dronken reizigers of zwartrijders. Deze komen veelal voor in de avonduren of stapavonden, terwijl er slechts 1 conducteur op een trein wordt gezet.

Treinverkeer

In een brief aan het spoorbedrijf laten conducteurs weten dat zij het zat zijn om te wachten op een oplossing. Volgens het NS personeel wordt er regelmatig gezegd dat er naar een oplossing gezocht wordt, maar in de praktijk gebeurd er niets. Zo zouden er 50 extra conducteurs worden aangetrokken, maar als deze niet worden ingezet op de momenten dat dit nodig is hebben zij er niets aan. In de brief stellen zij voor om 2 conducteurs per trein in te zetten in iedere trein, want geweld in het OV gebeurd niet alleen meer in de randstad.

Een woordvoerder van de NS laat weten dat de brief van de NS conducteurs serieus wordt genomen. Er wordt gekeken naar het vroegtijdig dicht doen van de OV-poortjes, extra camera’s en wellicht inderdaad meer conducteurs op probleemtrajecten.