Ruim 3600 klachten binnengekomen bij de NS

Deze maand is een recordaantal aan klachten binnengekomen bij de NS. Met ruim 3600 klachten is dit een absoluut record en dit zal waarschijnlijk nog erger worden in de komende maanden, aangezien de NS oude treinen uit de dienstregeling gaan er er nog minder materieel op het Nederlands spoor zal rijden. ProRail en de NS hadden dit reeds in de planning staan, omdat de Fyra treinen deze klap zouden opvangen. Deze zijn echter teruggestuurd naar de fabrikant, waardoor we nu met een tekort aan treinen op het Nederlands spoor zitten en dit nog heftiger gaat worden.

Partijen opzoek naar een oplossing

Verschillende partijen zijn momenteel opzoek naar een oplossing, want de meerderheid van de klachten gaat over de overvolle treinen van de NS. Daarbij zijn er een hoop klachten over storingen, vertragingen en werkzaamheden waar de NS vaak geen invloed op heeft, maar de overvolle treinen zorgen voor de grootste ergernis en het recordaantal.

Standaard busvervoer

Een mogelijkheid is om in de ochtendspits standaard bussen te laten rijden om op deze manier de drukte te verminderen en reizigers tegemoet te komen. Langere treinen zijn geen oplossing, omdat perrons in Nederland tekort zijn en er te weinig materieel over is. Tevens wordt er gekeken naar het huren van materiaal uit buurlanden, maar de spoormaten verschillen nog weleens.

Drukte zal in 2016 waarschijnlijk verergeren, doordat oudere treinen uit de dienstregeling worden gehaald.