NK trein rijden in de spits

Een groep studenten heeft het NK trein rijden in de spits georganiseerd om aandacht te vragen voor het plan om studenten buiten de spits te laten reizen. Veel studenten hebben nog bijbaantjes of andere verplichtingen, maar zouden door deze maatregel weleens in de problemen kunnen komen. Het voorstel komt vanuit het bestuur van de NS, omdat ongeveer 25% van de reizigers in de spits uit studenten zou bestaan. Door de roosters van studenten aan te passen zou de drukte in treinen kunnen worden voorkomen.

Actie

Hogescholen en universiteiten reageren positief.

Studenten zijn boos

Aangezien er helemaal niets wordt overlegd met studenten hebben zij een protestactie opgezet, waarbij ruim 15.000 aanmeldingen zijn binnengekomen. Tevens zijn zij een petitie gestart om met de NS in gesprek te gaan en gezamenlijk tot een oplossing te komen.

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt de situatie belachelijk en steunt de actie. Zij zijn van mening dat studenten geen derderangsreizigers zijn, wiens reisrecht zomaar kan worden afgenomen.

Maatschappelijk probleem

De NS zit met een maatschappelijk probleem, maar heeft niet voldoende budget om dit op te lossen. In plaats daarvan worden zij jaarlijks beoordeeld op klanttevredenheid en die zal alleen maar achteruit gaan met de huidige problemen. Het budget zal dan ook niet groeien de komende jaren, waardoor de problemen hetzelfde zullen blijven.

Wellicht dat de regering een spaarpot kan opentrekken om de huidige situatie te verbeteren en het treinenpark van de NS uit te breiden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *