Hanzelijn heeft nog geen positief economisch effect

De Hanzelijn heeft in het afgelopen jaar nog geen positief effect gehad op economie tussen Lelystad en Zwolle. Het was de bedoeling dat er meer bedrijvigheid zou komen rondom het spoor, maar uiteindelijk is juist de werkloosheid gestegen met 25%. De Hanzelijn is vorig jaar geopend door Koningin Beatrix en heeft ruim 1 miljard euro gekost. De investering zou zich volgens de planning snel terugbetalen, maar de crisis houdt de economische stijging fors tegen.

Toch is men erg tevreden met de betrouwbaarheid van de lijn en de grote hoeveelheid mensen die in andere plaatsen gingen winkelen. Vooral de winkeliers in Almere profiteren enorm van de Hanzelijn, omdat er elke dag weer een grote hoeveelheid reizigers stoppen op Almere Centraal voor het vernieuwde winkelcentrum.

De Hanzelijn zou juist voor meer werkgelegenheid zorgen, maar in plaats daarvan is de werkloosheid met 25% gestegen. Wel is het aantal arbeidsplaatsen met 200 plekken gestegen door de Hanzelijn. De stijging van de werkloosheid is volgens experts te wijten aan de crisis en zou niet zijn veroorzaakt door de Hanzelijn. In ieder geval is het duidelijk dat de kosten van het traject nog niet zijn terugverdiend, maar dat ondernemers zeker profiteren van de nieuwe spoorlijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *