Zwitserland test treinen zonder machinist

Directeur Angres Meyer heeft afgelopen maandag op een presentatie in Zürich verteld dat Zwitserland gaat testen met treinen zonder machinist. Het spoor zou in potentie veel efficiënter kunnen worden gebruikt, daarbij kan reisinformatie en het voorkomen van storingen veel beter en past het testen in de lijn van digitalisering in onze maatschappij. De ambitieuze woordvoerder van de SBB (Zwitserse Spoorwegen) laat weten dat in 2025 treinen zonder tussenkomst van een bestuurder over het spoor zullen rijden.

Spoorveiligheid

30% meer treinen

Door efficiënter gebruik van het spoor zou de spoor capaciteit met 30% kunnen worden verhoogd. Treinen kunnen korter achter elkaar rijden, er zal minder last zijn van vertraging en de reisinformatie kan live worden weergegeven. Naast de verbeteringen van rijdende treinen zullen ook liften, lampen en trappen worden gemoderniseerd.

Aangezien efficiënt gebruik van het spoor ook in Nederland een oplossing kan bieden voor de overvolle treinen wil Gemeente Groningen ook een proef starten met treinen zonder machinist. Onbekend is nog, wanneer dit zal gaan beginnen.