Zelfrijdende treinen in 2017

ProRail topman Pier Eringa heeft deze week laten weten dat zij nog dit jaar willen beginnen met zelfrijdende treinen op het Nederlands spoor. De punctualiteit kan hiermee worden verbeterd, dienstregeling kan voller en daarmee kan de spoor capaciteit omhoog. Eerder dit jaar heeft de Zwitserse Spoorwegen laten weten substantieel te investeren in testritten met treinen zonder machinist. ProRail denkt dat het zover nog niet zal komen, aangezien er de komende jaren zeker nog een machinist zal meerijden op het traject om eventuele mankementen te verhelpen.

Treinkaartjes 2017

Testritten in 2017

Volgens Eringa duurt het zeker nog een aantal jaar, voordat de treinen werkelijk worden ingezet om reizigers te vervoeren. Wel moet er een begin worden gemaakt en zullen de testritten nog in 2017 starten. Volgens Eringa moeten we niet bang zijn voor de toekomst, rijden metro’s in Parijs al jaren zonder machinist en zijn er nu ook testritten met auto’s op de weg die veel gecompliceerder zijn dan zelfrijdende treinen.

Onderzoek

Daarbij heeft onderzoek uitgewezen dat het bijzijn van een machinist het vertrouwen van reizigers aanzienlijk versterkt, ongeacht of deze daadwerkelijk iets doet.