Reizigers zouden meer moeten doen tegen geweld in OV

Uit een onderzoek van Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) blijkt dat reizigers meer zouden kunnen/moeten doen tegen geweld in het OV. Helaas weten zij vaak niet hoe te reageren/te handelen. Er worden regelmatig video en geluidopnames gemaakt van de incidenten, aangezien dit enige tijd geleden werd gepromoot als oplossing tegen geweld. Helaas is het gevaar hiermee niet geweken en worden er nog steeds slachtoffers gemaakt, waarbij omstanders hulpeloos toekijken.

Treinkaartjes-actie.nl

In het rapport van SMV komen ook oplossingen naar voren, maar deze zullen hoogstwaarschijnlijk alleen in een ideale maatschappij functioneren. Zo staat er bijvoorbeeld dat reizigers een sociaal blok moeten vormen. Met een groep reizigers tussen het slachtoffer en de dader in gaan staan, waarna het incident vanzelf zal stoppen. Helaas staat alleen niet iedereen te springen om er tussenin te gaan staan en dat kan je ook niemand kwalijk nemen, aangezien de agressie in veel gevallen overslaat op dit zogenoemde ‘sociale blok’.

Treinkaartjes-actie.nl ziet dit dan ook als een rapport met een realistische conclusie, maar zwakke oplossingen. Reizigers zouden inderdaad meer kunnen doen, maar beschikken vaak niet over de vaardigheden om het probleem daadwerkelijk te verhelpen. Het geweld in de trein en het Openbaar Vervoer zal hoogstwaarschijnlijk alleen stoppen met de ingang van OV-poortjes, vaste spoorwegpolitie, zwaardere boetes en een SMS alert/Alarm knop in de treinstellen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *