Ongeluk met ladder in Schipholtunnel

Afgelopen week is een trein op een ladder gebotst in de Schipholtunnel. Dit ongeval vond plaats op maandagmorgen, nadat er in het weekeinde werkzaamheden waren verricht aan het spoor bij de Schipholtunnel. De schade en vertraging bleven gelukkig minimaal, maar het had veel erger kunnen aflopen. De trein had kunnen ontsporen of de ladder had door de voorruit van de machinist kunnen komen. In dit soort gevallen waren de gevolgen niet te overzien en had het kunnen leiden tot een heuse treinramp. Verschillende partijen waren geschokt door de gebeurtenis en zijn benieuwd hoe dit heeft kunnen gebeuren. ProRail en aannemers zijn namelijk verplicht om na afloop het spoor te controleren, zodat dit soort ongelukken uitblijven.

Spoorveiligheid

Het VBOV en de ILT willen dan ook een onderzoek naar de toedracht en verzamelen momenteel gegevens. Ook ProRail zou een onderzoek moeten starten naar de toedracht van het ongeluk, aangezien dit voorkomen moet worden in de toekomst. ProRail en de aannemer kunnen mogelijk een boete verwachten, waarbij de aannemer wellicht zijn vergunning kwijtraakt om werkzaamheden rondom het spoor te verrichten.

In de Schipholtunnel zijn wel vaker incidenten, maar deze is duidelijk veroorzaak door een menselijke fout. Meestal gaat het om het vrijkomen van rook, waarbij direct alle alarmbellen afgaan en de Schipholtunnel wordt afgesloten. Hierbij moet gezegd worden dat het vaak om opwaaiend stof gaat of rook die vrijkomt bij het remmen, maar men kan natuurlijk niet voorzichtig genoeg zijn in dit soort gevallen.

{mymaplocation id=277 width=100% height=400px zoom=11 type=google }

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *