NS rijdt in 2018 op groene stroom

Afgelopen week heeft de NS een nieuw energie contract afgesloten met Eneco, waarbij vanaf 2018 jaarlijks 1,4 miljard kilowattuur zal worden afgenomen. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met het totale energieverbruik van alle huishoudens in Amsterdam. Voor zover bekend gaat het om het grootste groene-contract ooit. In 2012 werd er door de NS al gekeken naar de mogelijkheid om over te stappen naar groene stroom.

Groene stroom maakt het Nederlands treinverkeer duurzaam

Volgend jaar rijden eerste treinen op groene stroom

Het contract gaat vanaf volgend jaar in, waarop de eerste treinen in Nederland op groene stroom zullen rijden. Vervolgens zullen er stapsgewijs nieuwe windparken worden aangesloten op het spoornetwerk, waardoor treinen vanaf 2018 volledig op groene stroom zullen rijden. Alle energie zal dan volledig worden geproduceerd d.m.v. wind, zon en water.

De helft van de stroom wordt geproduceerd in Nederland en de andere helft wordt uit het buitenland overgekocht. De prijs is hierdoor aanzienlijk hoger dan het huidige stroomtarief, maar volgens de NS hoeven de treinkaartjes niet duurder te worden. Dit zou komen doordat treinen zuiniger zijn gaan rijden, waardoor dit elkaar opheft.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *