Kortere aangepaste dienstregeling in 2014

Afgelopen week heeft de Minister Mansveld aan de Tweede Kamer laten weten dat de NS opzoek is naar de mogelijkheid voor een kortere aangepaste dienstregeling voor komende winter. Bij zwaar winters weer wordt op dit moment de aangepaste dienstregeling ingezet en dit duurt vaak de hele dag, terwijl dit in veel gevallen niet nodig is. Daarom kijkt de NS nu naar de mogelijkheid om de aangepaste dienstregeling slechts een dagdeel van kracht te laten zijn, zodat er in de overige dagdelen gebruik gemaakt kan worden van de normale dienstregeling.

Minister Mansveld informeert de Tweede Kamer over het voorstel

Zachte winter in 2013 was geen goede test

Aangezien de aangepaste dienstregeling in de winter van 2013 niet echt noodzakelijk was zijn de aangekondigde verbeteringen nog altijd niet getest. Wel heeft de NS verbeteringen aangebracht aan wissels en beschikken een aantal treinen over ‘anti-icing’. Hiermee zou het mogelijk moeten zijn voor treinen om met zwaar winters weer toch te kunnen blijven rijden.

De aangepaste dienstregeling is in 2013 wel gebruikt tijdens de zware storm, maar hiervoor waren de aanpassingen voor het winterse weer niet van toepassing. Wel kijkt de NS naar deze gebeurtenis om de situatie in noodgevallen te verbeteren voor reizigers.