Amsterdam Centraal weer poort naar centrum

Station Amsterdam Centraal heeft na zeven jaar haar gezicht terug. Drie van de vijf dubbele deuren van de hoofdingang zijn sinds 26 oktober weer open. Het voorplein is toegankelijk, waardoor het station een waardige entree is geworden van en naar het centrum van Amsterdam.

Er is in de afgelopen jaren veel verbouwd in en rond het station. ProRail, NS en de gemeente Amsterdam bouwden aan een fiets- en voetgangerstunnel, roltrappen, een lift, een derde kap over het busplatform, de tunnel voor de Noord-Zuidlijn en extra bankjes, verlichting en bomen. De heropening van de ‘voordeur’ markeert een volgende stap naar het nieuwe Amsterdam Centraal.

Passages uitgraven
De komende jaren blijft Amsterdam Centraal overigens nog fors in verbouwing. NS en ProRail werken met de gemeente Amsterdam aan de metamorfose van het drukstbezochte monument van Nederland. De aannemer begint medio december 2011 met het uitgraven van twee nieuwe passages onder de sporen door, tussen de huidige reizigerstunnels in. Via deze passages kunnen bezoekers straks via het station van centrum naar het IJ en vice versa lopen, zonder de OV-chipkaart te hoeven gebruiken. Alle werkzaamheden in en om het station worden zo goed mogelijk op elkaar aangesloten om de overlast voor reizigers en bezoekers beperkt te houden.

Via www.stationseiland.nl is een impressie van het nieuwe Amsterdam Centraal te zien.

De nieuwe ingang Amsterdam Centraal

Lees Meer: http://www.ns.nl/over-ns/nieuwscentrum/nieuwsberichten/2011/10/amsterdam-centraal-weer-poort-naar-centrum.html

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *